2009. 06. 04.

What's my coffee?



Valahogy úgy volt ez egykoron, hogy rátermett kecskék között is a leleményesebbek, és leleményesek között is legbátrabbak bekóstoltak egy addig ismeretlen gyümölcsöt, ezzel megízesítve egy unalmasabb mindennapi legelészést. Ekkor, ádámi pálfordulással, magukra ébredve, életüket alapjaiban megreformálva, többé nem is voltak hajlandóak másfélét rágcsálni, csakis ezt, csakis kétpofára. Pásztoruk megirigyelve kíváncsi állatai jó kedélyét, délutáni ugrabugrándozását, néminemű nyomkövetés után szintúgy kipróbálta a kesernyés cseresznyeszerű termést. Pásztorember látva, hogy ez jó, nem volt rest ő sem, inkább kétpofára, és nem máshogyan lett a kávé első kétlábú fogyasztója, és jótékony hatásainak élvezője.

Újító fickónk egy túlpörgött, túlforgott, túl fickós napján nem tudta megállni, hogy ne mesélje el élénkségének titkát a közeli kolostor apátjának. Apát látva, hogy jó, tényleg nem tréfálnak, estére a bogyókból italt főzött szerzetesinek, hogy könnyebben küzdhessék le az éjszakai végeláthatatlan imák közben rájuk törő álmosságot. Kávét főzött nekik. És halljátok hangomat: ez bevált.

A kávé elterjedésére többféle variáció is olvasható. Elképzelhető, hogy néger rabszolgák rejtettek zsebeikbe a szemekből, hogy elviselhetőbbek legyenek a hosszú utat jelentő elhurcolások (a kávé őshazájából, Etiópiából Arábiába vitték őket). Egy másik – nem teljesen alátámasztható – elképzelés alapján a Mekkába igyekvő zarándokok is használták már a szert.

A pörkölésre vonatkozó legenda szerint egy erdőtűz visszavonulásával vonzóan finom illat terjengett ott ahol a fák alatt vadon nőttek a kávécserjék. A helyi lakosok ezért vittek haza magukkal, hogy otthon is ilyen illatot varázsoljanak.

Az első biztos feljegyzések a kávékészítésről a 15. századból maradtak fent. A század végén megnyílt az első kávéház is Isztambulban, előtte gyógyszerként kereskedtek vele.

Fokozatosan meghódította Hollandiát, Indonéziát, Franciaországot, majd pedig az Atlanti-óceánon keresztül eljutott Brazíliába és Mexikóba is. Dél-Amerikában olyannyira elterjedt, hogy nem sok idő elteltével ez a régió lett a kávépiac uralkodója. Mára a némileg másra használt kőolaj után a második legjelentősebb termék a kereskedelemben – közel kettőszáz millió embernek ad munkát.

A kávé útja a csészénkig eléggé hosszú, időnként meglehetősen gyötrelmes is. Az ültetvényeken szigorúan a félig érett (és csakis a félig érett) szemek begyűjtése, azok édeskés gyümölcshúsának minél hamarabbi leválasztása legalább olyan fontos mint például a pörkölési hőmérséklet vagy a termőtalaj minősége.

A folyamat legvégén elkészítjük és ízesítjük magunknak. Ami engem illett, egyre inkább foglalkoztat, hogy igényes kávéfogyasztóvá váljak. A hunyorgós reggeljeim állandó cimborája, sokszor az estéimé is, és még többször a nappalaimé. Mert ha találkozom valakivel, akivel régen nem, és jó lenne látni, vagy bár tegnap is, de ma se lenne rossz, akkor „igyunk egy kávét”. Elég kevés 24 óra van, hogy ez ne hangozna el. Esetleg helyette „Egy kávéra?” vagy „Kávé?” vagy „Szokásos?” is megteszi. Így megy ez. Ezért akár tehetnénk is azért, hogy minőségit, és megadva a módját igyunk. Például, ha egyszer megtervezhetem a saját konyhám, akkor így biztosan szeretnék majd bele egy retro kávédarálót, mert az rém menő lenne akkor nem vesznek el az aromák. Persze, egyelőre jó lenne annyi is, ha az egyetem egyik legerősebb fémjelét: az automatás kávét kiiktatnánk… Vagy ha a négy különböző szín közül a tejeskávéhoz legjobb, legvilágosabbat szerezném be.



Mert én tejeskávézok. Sok tejjel, néha hidegen, néha melegen, nagy mézescsupros bögrében. Cukor nélkül, mindenkinél tovább kortyolgatva, mert szeretem az ízét. Igaz, mostanában gyakran vanília fagyi is kerül bele… és nyárra már keresem a legjobb frappé receptjét is. Bár, ha azt mondanám, hogy Latte Macchiato a kedvencem, az lényegesebben elegánsabban hangzana. Ez a fajta Magyarországon is egyre közkedveltebb, de hozzám képest a felhabosított tejet és a kávét rétegesen (tehát nem bögrében) szokás tálalni, és én a tetejére szórható fahéjas kakaóval is inkább csak a vendégeknek kedveskedem. Ezen túl hazánkban jelen van a bécsi kávékultúra, természetesen az örök klasszikus Capuccinóval együtt, de fokozatosan az olasz eszpresszókultúra trendje felé mozdulunk el.

És ti, Kedves Olvasóim, hogyan isszátok a kávét?


18 megjegyzés:

zs írta...

feketén.

ez egyik kedvenc videóm a kávéról:D
http://www.youtube.com/watch?v=QysK3Y7RUTA&feature=channel

olyan beteg ez a "coffe, coffe" felkiáltás. hehe, vicces!

jó a bejegyzés.

Kata írta...

tejes kave az abszolult favorit. reggel egy bogrevel, mar rutin szeruen, belole: http://farm1.static.flickr.com/23/29603225_e5e58ffe4f.jpg?v=0 . majd delelott egy latte a starbucksban (remes egy dolog a sb-fugges, iszonyatos heti kiadas :D), majd otthon vagy nem otthon egy ujabb adag delutan, es ritkan kora este is. ez az atlag. eszpresszot nem iszom, nekem az ugy tul tomeny, kulonben is szeretem hosszan elvezni, de cappuccinot es tarsait szivesen fogyasztok. a minoseg pedig alap, keves jobb dolog van egy jol megerdemelt cseszenyi kavenal ;-)

1 írta...

Ezt a történetet pont tegnap mesélte egy kollégám... érdekes, bár ki tudja mi az igazság?

Ha már kérdés, akkor a válaszom az, hogy én a kávéval úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokival. Imádom a kávét, szerelmese vagyok és minden formában fogyasztom, mikor milyen kedvem van. Nem olyan régen úgy főztem, hogy a cukrot is beleraktam a kávéfőzőbe a kávé mellé és nagyon finom aromát adott neki. Egy dolog stabil, hogy nagy bögréből iszom és van benne kávé, de a kísérete mindig változik.

Kata írta...

kimaradt, hogy nescafe/automata kave edesen, fozott meg cukor nelkul (a nagy szoaradatbol) :-p

pez írta...

Mmmm, tudtam én, hogy előbb fel kell hoznom a kávémat, és csak azután megnyitni Mézescsuprot :)

Emlékszem, mikor még ennél is fiatalabb voltam, mindig jártam anyukámmal vásárolni, és mi mindig ott a boltban daráltuk meg a kávét. Imádtam, mert olyankor anyukámmal rém menők voltunk :) Sőt mákdaráló is volt kitéve, de az már akkor sem volt menő, és inkább itthon csináltuk.

Kávét pedig méregerősen, jóó sok (lehetőleg kocka)cukorral. Nem, nem túl igényes, extra dolgokkal tényleg csak ünnepnapokon/vendégeknek/apukának állok elő.

Nagyon hangulatos bejegyzés. Tetszik a pásztoros, mert frappánsan megírtad, és tetszik a folytatás is, történettel, személyes vonallal. Kedvet kaptam valami tejszínes, kakaós fahéjas dologhoz...

(ádámi pálfordulás, ez tök jó :))

straubbazsi írta...

(Elnézést, hogy úgy kellett írnotok, hogy egymásra még nem tudtatok reagálni. Tudjátok, miért.)

zs:

Megyek megfőzöm a kávém.. majd üvöltözök közben, hogy coffe! :)

Lgirl:
Habár a bejegyzésből kimaradt, de felhívnám figyelmedet, hogy a mértéktelen kávéfogyasztás egészségtelen :P.


Ez az SB, ez jó hogy eddig elkerült :).

A bögre menő..

macsek:
Fő a változatosság, ugye.:)

pez:
Bezony, ez egy ilyen hely ;-)

Kata írta...

bazs, koszonom a figyelmeztetest, amugy a bogrem is megteszi minden reggel (ugyanis belulre fel van irva: caution, caffeine overload, ami kb. egy pint tejes kave eseteben mar konnyen igaz lehet) :D
A SB meg el is fog, mert megsem nyitnak Mo.-n, pedig ugy volt, hogy tan jovore...

lolman írta...

hmn... :)

én hogy iszom? :D

(lol, alap hogy röhögök :D)

szóval, kevés kávé. sok tej (habosított). még töb fagyi(vanília és/vagy csoki). jég. csokiöntet(kevés). esetleg tejszínhab... és kakaó a tetejére. + egy nagy szívószál (!!! ;) )

:D

straubbazsi írta...

lolman:

(alap, h röhögsz... köcsög! :))

Amúgy meg, te nem kávézol, hanem desszertet fogyasztasz..

Kata írta...

ja. frappé. egy cseszenyi hideg tejeskavet egy bo cseszenyi jeggel alaposan kezelesbe veszel (de jo alaposan, hogy kremes legyen es ne jegdarabokat ropogtass) egy jo kiallasu turmix-gepben, majd egy nagy uvegpoharba lottyinted. izles szerint tejszinhab/csokiontet/kanal/szivoszallal fogyasztando, szukseg eseten magaban ;-)

pankalin írta...

mostanában próbáltam "leszokni", limonádé meg minden... de kb képtelenség, m tényleg minden találkozás=kávé :)
és akkor naná, h tejeskávé, rengeteg tejjel, annyival h ne hiányozzon a cukor ;), szigorúan csak tejhabbal (sokkal-sokkal-sokkal) és semmi tejszínhabozás

amit még nagyon szeretek, ha adnak hozzá vmi kis csokit, vagy kekszet (de nem mártogatok!) és legyen lehetőleg minél melegebb, bár a jegeskávét is imáááádom :)fagyival (elképesztő sok fagyival :P)

lolman:
azt kihagytad, h mindezt nagy átlátszó pohárban :D

1 írta...

Nagyimmal jártam a boltba és nagy csodálattal voltam az ilyen-olyan őrlőgépekkel kapcsolatban, imádtam kávét őrölni. Talán az illatát is azóta őrzöm... szép emlék...

Dóri írta...

Reggel feketén, este kávéházas, beülős, óriás tejeskávé (mindig cukor nélkül) Na de a legnagyobb kedvenc mégis csak a Starbucks. Egy karamellás macchiato, ablakon kibámulás, szól a jazz- semmihez sem fogható.
Ez persze csak külföldön, ezért is ünnepnap.

Indira írta...

fél deci forróvíz, 2 kanál davidoff kávé (kávéfőző hiányában) 2 cukor, ipari mennyiségű tej:) (mindig hideg)

lolman írta...

tudom hogy desszert :D.. kicsit olyan mint a kávés csoki (nagyon olyan :D)

.. nem is igazán szeretem önmagában a kávét, mondjuk ami múltkor nálad volt.. na az nem volt rossz ;)

zs írta...

amúgy ez milyen cseles fogás, hogy közvetlen kérdést intézel az olvasókhoz. jön is a sok komment:D

Lélektárs írta...

Hű, ezt olyan élvezetesen írtad le, hogy iszom is egy kávét.
Én presszó kávét feketén iszom, egy kis cukorral, de nyáron jöhet a frappé is. Amiből igazán jót görög országban ittam.

pitypang írta...

Sokféleképpen,mert imádom.Ha egyedül vagyok,akkor minimum két adagot töltök bögrébe,kis édesítő,vagy barnacukor,és teleöntöm hideg tejjel-hosszan elnyújtva iszom:):)
Társaságban feketén,tejszínnel,kapucsínót-csak jó legyen!!!!
No és a nap bármely időpontjában:)