2009. 09. 06.

Félig tele



Jelezném: optimista bejegyzés következik. Aki tőlem nem ezt várja, vagy akinek ez ma egyszerűen nincs ínyére, nyugodtan nézze meg a színes képeket, majd kattintson tovább.

Kelet és Nyugat közé szorultunk.

Jeruzsálem szent földjein nem is olyan régen példátlan jelenség volt észlelhető. Évszázados viszályaikat és örök ellentéteiket félretéve a három monoteista világvallás képviselői kéz a kézben álltak ki egyetlen ügy mellett. Az „efféle förtelem” elleni harc, „Isten haragjától” való félelem, a fertő megfékezése, de leginkább a városba tervezett melegfelvonulás megakadályozása volt okként felismerhető. Hiába, a közös ellenség összehozza a bandát.

Moszkvában évente egyetlen kivételesen napon mosolyognak össze rendfenntartók és rendbontók. Állnak vidáman egymás mellé, fordítják ökleiket együtt egyetlen irányba. Így stand-up-ol rendőr és huligán a melegek jogaiért felvonulók kárára. Nem vicc.

Belgrádban egyetlen egyszer próbáltak meg ilyesmit szervezni (2001-ben). Lengyelországban törvényjavaslat született (2007-ben), miszerint azoknak a tanároknak elbocsátó farpofán rúgás lehetne a jussa, akik véletlenül a ferde hajlamúak érdekei mellett szólalnálak fel hallgatóik körében. Izraelben felvonulás nélkül is melegeket ölnek.

Máskülönben, néhány száz kilométerre, Bécs utcáin idén 120 ezren vonultak fel, köztük politikusok és hírességek, rendbontás vagy ellentüntetés nem volt. Valamivel messzebb, Hollandia 700.000-es fővárosában félmillióan merészkednek utcára ilyentájt. A világon 1970 óta rendeznek melegfelvonulásokat, mára szinte az összes nyugati nagyvárosban, közel száz helyen. Nem kivételes a karneváli hangulatú milliós „összejövetel” sem (New York, San Francisco és London vezetésével).

Erre felénk kutya egy dolog azonos neműt szeretni. Ha nem viselik szívesen a furcsálló, vagy gyakran rosszalló tekintetek ostorcsapásait, akkor titokban tartják érzelmeiket. Gondoljunk csak bele, hogy nyilvánosan sosem puszilhatnánk arcon, vagy éppen markolhatnánk vehemensen fenéken a mellettünk sétáló drága embert, ha éppen kedvünk tartja, mert ne adj isten, jól összevernek a szembejövők. Egy friss felmérés tanúsága szerint honfitársaink 40%-a gondolja úgy, hogy a melegeknek joga lenne úgy élni, ahogy szeretnének. Ha mégis a maradékból kerülne ki munkaadójuk, munka-, esetleg csoporttársuk, akkor nincsenek jó helyzetben. Bujkálni, kettős életet élni, az marad.

Egy ilyen kisebbségnek egyértelműen joga van évente egyszer vállszélességben végigsétálni Budapest utcáin – ez nem lehet vitaalap. De szükség van-e melegfelvonulásokra? Egy magyar lány, heteroszexuális, és gyakori felvonuló úgy nyilatkozott: „nyilvánvalóan igen!, demonstrálni kell a sokszínűséget, mert ez pontosan arra jó, hogy időnként megmutathassuk, ilyenek is vagyunk, meg olyanok is vagyunk.” Még ma is, negyven évvel később is – igaza lehet (ránk vonatkoztatva mindenképpen, de még az Egyesült Államokban is négyszer nagyobb eséllyel lesz öngyilkos egy homoszexuális fiatal). Másrészről, sokan vannak a két szélsőséges között, akik úgy vélekednek, hogy nem vagyunk mi homofóbok, csinálják csak, de azért mégis csak jó hermetikusan eldugaszolva. És főleg ne botránkoztassanak önkényesen az utcákon.

Miért is kell botránkoztatni? Elgondolkoztam ezen, úgy mégis mit válaszolnék? Amúgy tök feleslegesen, mivel egészen egyértelmű. A magyarok mindössze hat százaléka ismer személyesen meleget. Vagyis a magyar melegek rejtőzködőek. Nem véletlenül, nem biznisz. Ezért van, hogy azon kevesek, akik ilyenkor önként állnak ki a támadások kereszttüzébe, azok extrovertált jellemek. A bátrabbak, vagy mondjuk úgy: a nagyszájúbbik társaság. Az a fajta pedig, akkor már nem piros pöttyössel gurigáz, hanem szögecsekkel vert tangával rázza sejhaj!

Erre aztán jön a fricska! Ma egy teljesen átlagos tömeg vonult fel fővárosunkban, főleg nő. Ma inkább csak tükröt tartottak nekünk. Nézzünk bele!

Ma Magyarországon nagyjából ezer ember vonult fel, mellette körülbelül négyszáz ellentüntető képviselte – megbotránkoztató módon – eszmeiségét. Ma Magyarországon a rendőrök előbbi csoportot védelmezték (sikeresen). Ma Magyarországon létre hívható egy olyan rendezvény, ami közelebb visz minket Európához. Ma Magyarországon – egész meglepő módon – még vannak olyan döntéshozók, akik egy ilyen ügy mellett kardoskodnak. Ma Magyarországnak még Whoopi Goldberg is üzen: maradjunk a helyes úton.

Ma Magyarország Kelet és Nyugat közé ékelődött. Aligha lehetnék ennél optimistább. Kedves Olvasóim, ma a pohár félig tele van. Próbáljunk hinni ebben. Ez is valami.


(A képek forrásai:
Az első kép anonim.
Az utána lévő három az Index helyszíni fotói közül került ide.
Az utolsó Zach Hyman munkája.)

21 megjegyzés:

Dóri írta...

Jajjj de jó volt ezt olvasni!!!:)

hömpöc írta...

tegnap nem tudtam hazamenni, csak hosszas könyörgés után, akkor is rendőri kísérettel.az andrássyval párhuzamos utcában lakom, 13.00-17.00 között se ki, se be. reggel kilépek az erkélyre elszívni a jó reggelt cigit, lenézek és minimum 10 rendőrautó és legalább 300 teljes felszerelésű rohamrendőr. mindez azért, mert felvonulnak a melegek (pontos nevén nem melegfelvonulás, hanem a meleg méltóság menete..így mintha más értelmet nyerne,nem?) és ez sokaknak szúrja a szemét. felháborító.akár a melegek is megdobálhatnának minket, heterokat, mert mások vagyunk, nem?

lolman írta...

csak bólogatni tudtam miközben olvastam, ... ez is egy a teendő lépések közül.


jah.. mellesleg utolsó kép new yourkban készült... MERT ott szabad mesztelenül kimenni az utcára.. külön törvény van rá. beszarás

straubbazsi írta...

Dóri:

Szuper! :)

hömpöc:

Sajnos azt pont nem találtam meg, hogy mennyi rendőr teljesített szolgálatot az ügy miatt - pedig kíváncsi lennék.

Nem hiszem, hogy nagyon más értelmet nyerne.Hogy ki dobálhatna kit, hogy az-az 5-10 srác az, aki csak úgy összerugdalt egy lányt, mert a felvonulást támogató pólóban ment ki az utcára, aki külföldit verne, mert miért van itt, meg biztos buzi is, aki skandálja a mocskos buzit apáival és friss kamasz hungarista kölkeivel... én személy szerint őket. Vagy ha nem is, de legalább javasolnám, hogy szúrós tekintetünk célkeresztjébe inkább őket állítsuk.

Felejtsük el, hogy kell-e melegfelvonulás (méltóság menet, etc.), mert kell! Ha ők képviselik a Nyugatot (már pedig: így fest), akkor menjen ki 5ezer rohamrendőr és védje meg őket kelet népe paradicsomaitól, égő üvegcséitől és elhajított utcaköveitől.

lolman:

Várjá-várjá, ez egy vicc? :)
Márhogy, tényleg törvény van erre? :P

Na, amúgy ez ilyen aktfotó-gerillamóka. Hogy önkénteseket fotóz le városi nevezetességek előtt meztelenül. Gyorsan lekerül a ruha, katt-katt, aztán uzsgyi!

Eddig egyszer kapták el. Meg még itt lehet olvasni róla:

http://velvet.hu/sztori/2009/08/31/kozszemeremsertesert_allitottak_elo_a_pucer_modellt_a_metropolitanbol/

lolman írta...

nahjo hamar beszéltem, most nem találom ezt az infot. pedig tuti van ilyen. ha nem new yorkban akkor egy másik városban de van.

mind1 még megpróbálok utánanézni

straubbazsi írta...

lolman:

Annyira nem fontos, de ha véletlenül belefutsz majd közöld. ("Nyaralási" szempontból sem mindegy.. sztem barátom a város, ahol nők meztelenül mehetnek az utcára:D)

más:

Söge kollega is szóba hozta a témát, meg linkelt is. Aztán ott belefolytam egy vitába, pont ilyen botránkoztató-e, van-e értelme kérdéskörben. Bennem is sok gondolat maradt még. Szóval, ha valakit mééég érdekel, hát olvasgasson csak:

http://fejveszto.blogspot.com/2009/09/1504-buszkeseg-es-balitelet.html

M írta...

Vannak "meleg" ismerőseink, sőt barátunk is, de a környezetünkben senkinek nem jutott még eszébe, hogy ezért megvessük vagy gúnyoljuk őket. Miért? Mert kulturált emberek módján élnek.Nem tagadnak, de nem is hivalkodnak. Élik és élvezik az életüket. Soha nem mennek a felvonulásokra. Az ún. "méltóság" nem ily módon szerezhető meg.Ott ugyanis nem a sokszínűség, a másság kap szerepet, hanem éppen az azonosság. Egyformán bunkó mindkét tábor, még akkor is, ha prominens személyiségek is megjelennek. Közép-Európa jócskán eltévedt a kultúra "ösvényein". Talán többet kellene tanítani az iskolákban az ókori görögökről, mert ott "mindennek mértéke az ember" volt, beleértve a különböző szexuális megnyilvánulásokat is. A szabadsághoz, jogokhoz nem törvények kellenek, hanem éppen az az emberi méltóság és tisztesség, amit az utóbbi időben oly buzgón keresnek különböző csoportok. Az a baj, hogy a fejek "üresek", a "száj" meg ontja a tömény hülyeséget. Csak a buta embert lehet vezetni és megvezetni, de ez már más terület. Szóval sokára lesz tele az a pohár, Bazsi!

straubbazsi írta...

Mária:

Ha visszagondolsz, te is tudod, hogy az ilyenfajta optimizmus nem jön belőlem csak úgy. Tele lesz-e egyszer az a pohár?

Arról, hogy miért látom értelmét a felvonulásnak éppen a sögés vitánál lévő utolsó kommentben fejtettem ki részben. Nem ollózom át, túl hosszú, meg kontextusban is van.

Dóri írta...

Berkleyben 100% , hogy lehet meztlenkedni.:)

pez írta...

(Nagyon jó bejegyzés lett, és remélem a szeptember kezdete nem azt jelenti, hogy kevesebb időd lesz amit az írásnak szentelhetsz. Jó téged olvasni, és csak így tovább, a pohár pedig legyen mindig inkább félig tele.)

Költözzünk Berkleybe!

pankalin írta...

csatlakozom: nagyon-nagyon jó volt ezt a bejegyzést olvasni (legalábbis a második felétől, m azért egészen letaglózó, h akár ölnek is??? úgy értem: mi van??, h emberek felsőbbrendűbbnek érzik magukat, és halálosztót "játszanak")

azért is jó ilyet olvasni, (h van ennek is, a pozitív megítélésnek fóruma és nem csak a tömegesen zúduló pocskondiázásnak) m nemcsak a felvonulás segít, mutat, lépéseket tesz, hanem az ilyen, és ehhez hasonló írások, párbeszédkezdeményezések is

ráadásul jól megírva :P, körüljárva, remek fotókkal (nekem első lett kedvenc :))

ami szemetkerekített (a száraz statisztika): mindössze az emberek 6%-a??? ez számomra szinte hihetetlen... na de biztos magamból indulok ki, m nekem igencsak sok meleg barátom, ismerősöm van
ésh emellett pedig a magyar lakosság 40%-a??? sajnos szerintem nem ilyen pozitív ennek a tényleges száma (bizonyára csak 18-49 évesek közti felmérés, mint általában)
de azt mondom: bárcsak valóságosan is így lenne!

miért is kell botránkoztatni? ezen is gondolkodtam...
egyrészt szerintem nem feltétlenül botrányos minden, amit annak titulálnak (persze tudom ezek bizonyos közszeméremsértő része tudatos ((és hatásos)), nadehát istenem: beintenek (az év egyetlen napján!), nem erőszakból, nem bántva, inkább nevetve, jókedvvel, bolondozva
másrészt ez számukra egy ünnep (az év egyetlen napján! rituálékkal, kellékekkel, öltözettel), ünnep! az emberi szabadság ünnepe
(és belegondolva: hány olyan ember van, legyen bármilyen nemi hovatartozású, aki egész életén át sosem lesz képes önmagát felvállalva, önmagához hűen ilyenfokú szabadságra?!)

Black írta...

Nahát.

"Felejtsük el, hogy kell-e melegfelvonulás (méltóság menet, etc.), mert kell" - ezt meg mégis mire alapozod? Akkor szerintem az Új Magyar Gárda felvonulásai is kellenek, mert ők is csak egy kisebbség, akikre nem néznek jó szemmel. Hadd érvényesítsék csak az elveiket ők is, még ha másokat meg is botránkoztatnak velük. De szerintem a heterok is tarthatnának felvonulást, mert ha ez a tendencia folytatódik, lassan ők maradnak kisebbségben. xD Tényleg egyre több a beteg ember.

Továbbá remélem, hogy ha majd egyszer a lányod/fiad az utcán pucéron fog rohangálni, mert az annyira jó dolog, hogy már törvényben is tolerálják, akkor majd őszinte büszkeség fog eltölteni a meztelenkedő gyereked láttán, a szemed felcsillan, a kezeidet összecsapod, és felkiáltasz: "Igen! Ez az én kis csimotám!".
Manapság már mindenkinek szükséges exhibicionistának lennie ahhoz, hogy ne nézzék hülyének? A buzikat is azért rühelli a nagy többség, mert ők kényszeresen ránk zúdítják magukat. Olyanok, mint a politikusok, állandóan kampányolnak és hajtogatják a maguk igazát. Az a pohár meg már túlságosan is tele van, mostanság kicsordult belőle néhány csepp.

straubbazsi írta...

Black:

Nem nagyon szeretnék vitatkozni, annak ellenére, hogy a véleményed gyakorlatilag egyetlen pontjával sem azonosulok. Fellengzés nélkül és tisztelettel fogadjuk el, hogy egészen máshonnan, és egészen más szemmel közelítünk. Ugyanakkor, mivel kifejtetted, és megkérdőjelezted a bejegyzésben írtakat, ezért a sarkpontokra koncentrálva képviselném a magam szemléletét, és érvelnék a tiéddel szemben.

- Gondolom te nem gondolod úgy, hogy a melegek nem tehetnek arról, hogy melegek. Én bezzeg de. (A logikád szerint, „ennyi erővel én” például arról is tehetek, hogy a nőkhöz vonzódom.)A gárdáról meg másképpen gondolkodok. Amúgy sem értem az összehasonlítási alapot egy az egész világon jelenlévő (leszámítva azokat a törzseket, ahol a homoszexualitás egyazon szinten áll a heteroszexualitással) kisebbség és egy magyar… öhm, tömörüléssel szemben. Én pókeregyesületi tag vagyok, nagyobb létszámmal, mint a gárda, nézetekkel, és kiteljesítetlen céllal, hogy a pókert sportnak nyilvánítsák, mert az lenne a helyes… igaz, akkor akár én is felvonulhatnék (amúgy nem vagyok tag, csak a példa kedvéért.)!

Hogy akár a heterók is? Álláspontom szerint ez a legbutább dolog, amit ezzel kapcsolatba fel szoktak hozni. Tényleg nem értem a kiindulópontját. Az lenne, hogy lassan mi leszünk kisebbségben? Számuk a valóságban a szakértői vélemények szerint 5-10%. Érthető okokból ez a mi életünkben már nem is nagyon fog megváltozni, persze szép dolog a jövővel való tudatos törődés.

- Nem tartom őket betegnek. Persze ezzel a gyújtóponttal tényleg tüntethetnénk. Meg az ellen is, hogy egyre több a nagyszájú néger, és egyre kevesebben vagyunk mi nagyszerű, ráadásul hetero, normális fehérek.

- Ha a gyermekem meleg lesz, akkor bízom benne, hogy olyan családi légkörben fog élni, ahol ezt habozás nélkül elmondhatja, és lesz lehetősége olyan országban, ahol nem kell emiatt atrocitásokat elszenvednie. Nem bánnám, ha meleg lenne – talán csak amiatt, hogy még az átlagosnál is nehezebb dolga lesz az életben való elhelyezkedésben.

- Azért nem bánnám, mert a melegek nem „ilyenek” vagy „olyanok”. Eszelősen általánosítasz. A cigányok lopnak, a négerek lelőnek, a zsidóknak nincs egy igaz szavuk sem, a világ döntéshozói és politikusai link alakok (egyébként nekem Navracsics barátunk éppen azt magyarázta, hogy nem azért kampányolnak, mint az idióták, mert idióták, hanem mert a jelen szerint, nagyjából 90%-ban döntőbb egy kampány módja és intenzitása a szavazatok elnyerésében, mint a tényleges program), a melegek pucéran rohangálnak és ránk erőltetik magukat, a magyarok meg sírva mennek lefeküdni, meg amúgy is egy intoleráns népség! Igaz? Ugye szerinted sincs értelme ismételnem magamat? Vagy nem olvastad végig a bejegyzést? Ha annyira ránk erőltetik magukat, akkor miért mindössze a 6%-unk ismer személyesen meleget? Akkor például a fentebbi videóban szereplő fickó miért 50.000-es kisebbséget említ, ami amúgy elméletben fél és 1 millió közé esik? Mert annyira erőltetik magukat? Ebből legfeljebb is 1-2 százalékot láthattunk az utcákon felvonulni. Szerinted melyik 1-2 százalék mer és akar kimenni az utcára? És azt már szinte meg sem merem említeni, hogy amúgy senki nem rohangált meztelenül, nem vonaglott latex ruhában, nem dugott az utcán. Átlagosan, „normálisan” festettek. Akkor? Azért mert 1 valaki egy vitatható táblát tartott a kezében? Egy másik valaki meg mondjuk megfogta a mellette lévő farkát? Újabb mondjuk 5 százalék. És te mégis oda jutsz el, hogy exhibicionisták, akik ránk zúdítják magukat.

folyt.köv

straubbazsi írta...

- Igazad van. Fogják be a szájukat, ne árulják el senkinek, csinálják a legnagyobb titokban a legvastagabb falak mögött, és akkor senki sem fogja utálni őket (az mindegy is, hogy azért nem, mert senki nem fog tudni róluk). Senki nem lesz homofób, ami egy tisztán társadalmi berendezkedés szerinti, regionálisan hol erősebb, hol gyengébb jelenség. Ezzel szemben áll egy olyan – szerinted - betegség, ami a történelemírás kezdetétől fogva tetten érhető, amit a különböző korokban (regionálisan eltérő szinten) elfogadtak vagy elutasítottak.

Ma is van olyan hely a világban, ahol nem járhatnak a nők iskolába, mert nőnek születtek. Ahol börtönbe zárják és nyilvánosan korbácsolják őket, mert nadrágot vettek fel. Ahol kinyesik a csiklójukat, mert ugyan már! Ők lázadnak ez ellen. Mondjuk ennyi erővel mi férfiak is tüntethetnénk, gyakorlatilag mi vagyunk kisebbségben (atrocitás is ér minket elég).

Vagy olyan hely, ahol főtéren fejeznek le egy szökni próbáló szerelmespárt (rokonaik), mert szerelembe estek, már pedig szerelmesnek lenni nem lehet csak úgy. Vagy ahol elektrosokkolják a tizenéveseket újkori ragályos betegségük (internetfüggőségük) miatt. (Ma, vagyis az elmúlt pár hónapban.)

És valószínűleg 200 év múlva is lesz olyan hely, ahol egy buzi nem mondhatja ki, hogy buzi, anélkül, hogy annak következménye lenne. Ez van. Bár én jobban örülnék, ha másképp lenne. És bár nem is annyira köt le a 200 év múlva.

Hosszabb lett, mint szerettem volna – elnézést.

straubbazsi írta...

Ezt épp most olvastam:

http://index.hu/kulfold/2009/09/11/bocsanatot_kert_a_brit_kormany_a_masodik_vilaghaborus_kodfejtovel_valo_embertelen_banasmodert/

Black:

No akko sztem meg minden meleg zseni!

Pankalin:

Gondolom, akkor ez a hír is hasonlóan el fog borzasztani. Hát ennyi, kasztrálták...
Amúgy, sztem a 40% is elkeserítően hat.
Ami az utolsó bekezdésed illeti: ilyet én már fel sem merek hozni.. ;)

straubbazsi írta...

(nem fért ki a link, talán több sorban:

http://index.hu/kulfold/2009/09/11/bocsanatot_kert_a_brit_kormany_
a_masodik_vilaghaborus_kodfejtovel_
valo_embertelen_banasmodert/

)

Black írta...

Bazsi, te engem nagyon félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a melegeknek nincs létjogosultságuk e világon. Egyáltalán nem erről beszéltem. Engem addig nem zavarnak a melegek, ameddig átlagosan viselkednek. Ameddig nem járkálnak mindenféle színű cuccban, meg kisminkelve, meg Isten tudja még hogyan, csak hogy feltűnést keltsenek, és hirdessék, hogy buzik, addig semmi gond. Nem is azt mondtam, hogy el kellene rejteni őket a világ szeme elől. Melegek voltak, vannak és lesznek is, és ezzel nem tudunk mit csinálni. Lehet, hogy nem is kell. Nekem csak a megnyilvánulásaikkal van problémám, mert sokuk még mindig nem jött rá, hogy nem csak nagy hanggal lehet valamit elérni. Erre céloztam, amikor azt mondtam, hogy ránk zúdítják magukat. Ha mondjuk az emberek nem azt látnák, hogy furcsán öltözött férfiak és nők (persze ugye a nőktől azért ez a dolog általánosan elfogadottabb, mint a férfiaktól) parádéznak az utcán egyenjogúságot követelve, az nem valami bizalomgerjesztő és nem is túl hiteles. De ha mondjuk azt látnák, hogy nyugisan élnek, nem keltik a feltűnést, mert ugye lehet (és sokan persze csinálják) így is, biztos vagyok benne, hogy változna az emberek hozzáállása.

Én igenis úgy gondolom, hogy a melegek nem tehetnek arról, hogy melegek. Ezt általában nem ők találják ki maguknak, hogy akkor "holnaptól fogva én buzi leszek". Erről már biztos számos tanulmány született, de nem néztem utána. Én ezt mégis egy betegségnek, méghozzá veleszületettnek tartom, ami - kinél előbb, kinél később, vagy talán soha - előjön. Csak ez ugye nem zavar be a test működésébe, mert szervi károsodással egyáltalán nem jár. Tehát lehet élni vele, ha a közösség olyan képet alakít ki magáról, ami nem visszatetszést vált ki a külső szemlélőkből.

És én nem arra céloztam, hogy mi lenne, ha meleg gyereked lenne. Az engem nem érdekel, hogy mihez kezdenél vele, de elhiheted, hogy én sem kergetném baltával a sajátomat. Ebben persze nagy szerepet játszik az is, hogy az embernek a gyereke mégiscsak a gyereke, de ha nem feltűnősködne, akkor semmi problémám nem lenne az egésszel. Én konkrétan a meztelenkedésre céloztam, hogy azért már ugyan ne lépjük át a jó ízlés minden létező határát.

Belátom, a gárdás példa nem éppen volt a legjobb, csak próbáltam a dolognak azt az oldalát megvilágítani, hogy igazából bármilyen kisebbség - és akár te is a pókerfészekkel együtt - felvonulgathatna a saját céljaiért. Csak ugye erre mondtam, hogy a jó megoldás nem biztos, hogy mindig a kiabálás. Te pedig azt állítod, hogy meleg felvonulás KELL, csak még mindig nem értem, hogy miért. Én az egészben azt látom, hogy szerencsétlenek pont ezzel csinálnak hülyét magukból. Persze ez egyéni vélemény.

Black írta...

Mielőtt még azt hinnéd, hogy rasszista vagyok, elmondom, hogy nekem például a fehérekkel is egyre több bajom van, nagyjából annyi, mint a többi létező emberrel a világon, de ezekre most nem szeretnék kitérni.

Tévedés, nem általánosítok. Vannak cigányok, akik lopnak, és vannak cigányok, akik nem. Sajnos az utóbbi csoportba tartoznak kevesebben, de legalább oda is tartoznak. A négereket meg nem szoktam bántani, mert ők sem bántanak engem (az előbb említett csoporttal ellentétben), de a bandaháborúikba meg a harlemi világukba akkor sem folynék bele... Egyébként a magyar tényleg egy intoleráns népség. :-D De szerintem ennek az az egyszerű oka, hogy alapvetően több a pesszimista, mint az optimista közöttünk (persze, hogy én is pesszimistának születtem - sajnos), így sok kezdődő valaminek a rossz végét látjuk/látják előre.

Mr Navracsicsnak meg igaza volt a kampánnyal kapcsolatban, ez tény és való. Ő is tudja, hogy nem mindegy az egész kampány mibenléte. Konzultálhatna a melegekkel.

De a fizikális megtorlással járó példáidat azért elég erős túlzásnak érzem, mert itt nem törvényes megverni valakit vagy épp levágni a farkát, mert buzi. Hivatalból nem öli meg üldözi őket senki.
A női egyenjogúságról meg megvan a véleményem, de azt majd egyszer máskor.

És igen, vannak buzi zsenik, művészek. Én pl Warholt is szeretem. Csak ő sem abban élte ki magát, hogy feltűnési viszketegsége volt. Alkotott, méghozzá olyat, ami tetszett az embereknek, és nem is bántotta senki (már ahogy én tudom).

És annak ellenére, hogy a dicső és tisztelendő ókori rómaiak meg görögök is, de még a szovjetek is szerettek buzulni, széles körben még nem lesz egy csapásra elfogadott, mert tetszik-nem tetszik, ez akkor is egy aberráció.

Bocs, hogy hosszú voltam.

straubbazsi írta...

Black:

Nahát.

Megleptél. Rendben, ez így sokkal árnyaltabb.

Tényleg félreértettelek, valószínűleg az én hibám is, valószínűleg nagyon egy dolgot akartam belelátni a soraidba.

Ha azt mondod, bajod van azokkal a buzikkal, akik - mondjuk most röviden azt: - botránkoztatnak, azt bőven el tudom fogadni. De akkor ne legyen baj a - mittomén - 800al, akik idén semmi különöset nem csináltak.. már persze azon túl, hogy felvállaltak, meg valamit kifejezésre juttattak jelenlétükkel (ugye nem véletlenül voltak sokan heterók is).

Hogy szerintem miért kell. Tényleg nem nagyon akarom ismételgetni magamat, több indokot is, többször is hoztam már. Most talán azt említeném egyetlennek (mert idevág), hogy Magyarországon szükség van arra, hogy egyáltalán köztudatba kerüljön, hogy tudomást vegyenek róla, lássák őket, satöbbi - hogy az év többi napján se lepődjenek meg, és ne kelljen undorodva bármit is csinálni. Ezért. Egyelőre, én erre nem látok jobb utat. És arra is szükség van, amit ez generál. Beszélünk róla, és ez már jó dolog.

És akkor ennek fényében tudok korrigálni a mondaton, ami így már talán összecsengőbb lesz a véleményeddel: "biztosan szükség van olyan melegfelvonulásokra, ahol azt láthatja mindenki, hogy ők ugyanolyanok, mint mindenki más..", így élnek köztünk.

Ahogy írtam is, ahogy tere lesz annak, hogy nagyobb tömeg menjen ki (jövőre biztosan sokszor ennyien lesznek), úgy kerülnek kisebbségbe a feltűnőbb arcok is. De tényleg, idén sem volt gond - asziszem.

Visszatérve, bőven elfogadom, bár azért másképp látom. Már írtam máshol is, nehezen birkózom az olyan szavakkal, mint "deviancia", "aberráció", ami a normálistól eltérő, vagyis nem átlagos. Hol mi az? Nem szeretnék kizárólag (vagy inkább: szeretnék kevesebbszer kizárólag) az alapján ítélni, hogy hol vagyok, és hogy itt éppen mi számít "normálisnak" vagy átlagosnak.

Ahogy a talán tényleg erős példák (bár a bejegyzésben sem csak az ittről beszéltem - sőt) is mutatták: hol mi az.

Szerintem nem aberráció. :)

Örülök, hogy nem általánosítasz, és elnézést, hogy ebből indultam ki.

Köszi, hogy hosszú voltál. (Ugyanakkor, most már ideje lefeküdnünk..)

pankalin írta...

Black:

"Ameddig nem járkálnak mindenféle színű cuccban, meg kisminkelve, meg Isten tudja még hogyan, csak hogy feltűnést keltsenek, és hirdessék, hogy buzik, addig semmi gond."

Én ezzel azért nem értek egyet, m akkor nézzük csak, aki mondjuk punk és ezt teszem azt, azzal „hirdeti” hogy egy hatalmas taréjt állít és mindenféle fémekkel tűzdeli az arcát (akár fekete ruhában… ha már színes göncök), akkor azzal ugye nincs semmi bajunk (miért is lenne), már szinte „fel sem tűnik”, nem szúr annyira szemet. Nem szúr, mert jónéhányat látunk belőle (hozzákondicionálódott a szemünk), úton-útfélen. Ez az amiről szerintem Bazsi is beszél, amikor a láthatóságot/láttathatóságot a felvonulás egyik értelmeként nevezi meg. Szokjuk, beszélünk róla, tudomásul vesszük. És abban is biztos vagyok, hogyha nem éreznék azt, hogy a nemiségük felvállalásának csupán az év egy napja van kitűzve, akkor nem lennének ennyire szélsőségesek.

Aberrációnak én sem nevezném (semmiképp). A humboldti nyelv=gondolkodás elmélet szerint, nagyban befolyásolja a gondolkodást azt, hogy bizonyos dolgokat hogyan nevezünk meg. Nem ilyen szavakat kellene használunk, mint betegség, meg deviancia, meg nemnormalitás. Mert valóban akkor ennyi erővel szinte mindenre ezt mondhatnánk, így bélyegezhetnénk.

"Melegek voltak, vannak és lesznek is, és ezzel nem tudunk mit csinálni."

Szerintem tudunk. Tudunk lépéseket tenni az elfogadás felé.

pitypang írta...

Nincsenek előítéleteim,sem vallásra,sem nemi hovatartozásra vonatkozóan,bőrszínre sem..meg is kaptam már,hogy szeretem a cigányokat,és a "buzikat"...csupán azért,mert nem egy kalap alá veszek mindenkit...itt is,ott is van alja,mint ahogy az úgymond magyarok között,vagy fehérek??nem is értem.Ismerek együtt élő fiúkat,tök normálisak,semmi gond velük.Ismerek cigányokat,akik nem bűnözők,mégha minden cigány az is...úgymondják!!Ismerek börtöntöltelék pedofil állat fehéret!És persze rengeteg becsületes EMBERT,mert az a fontos,EMBEREK vagyunk,bármilyen az identitásunk.Úgy is kellene viselkedni,élni és élni hagyni...
Ez egy nagy téma,annyit tudnék róla beszélgetni...