2009. 09. 13.

Rezonálni



Egy utolsó a témában, aztán ugrunk. Sajnos nem nagyon írok (ugye), viszont örülök, hogy még az elmúlt 24 órában is érkezett építő vélemény. Örülök, hogy beszélgettünk, hogy többféle nézet is megmutatkozott. Magam részéről biztosan állíthatom, hogy többször is elgondolkodtam, kerekedett a véleményem. Mondhatni: rezonáltam. Azért mondom, hogy rezonálni, mert Azonos kolléga fogalmazott így egy rövid bejegyzés hosszabb zárójelében, és ez valahogy nagyon megmaradt. És ez valahogy sokkal érdekesebb, mint amit én most írni tudnék, úgyhogy tessék:

(Valójában nem fontos, hogy az embernek legyen véleménye a világ dolgairól. A vélemények utáni kutatás hajlamossá tesz elfelejtenünk az utazást. Véleménnyel bírni látványos, jól mutat egy állófogadáson, vagy tábortűz mellett, vagy a Savaria táncversenyen. Ezzel szemben azért olvasni (beszélgetni, utánajárni, belenézni), hogy véleményed legyen, sekélyes, túlvizezett. Ha sokat olvasol (beszélgetsz, stb.), mert szeretsz olvasni, akkor lesz véleményed, legalábbis kialakul valami, nézőpontokat tudsz ütköztetni, rezonálsz, ilyesmi. (Főleg rezonálsz.) Egy ismerősöm azért ment neki az Ulyssesnek, hogy el tudja mondani, hogy. Húsz oldalig jutott.)”
(forrás: Véleményes MJ)


Köszönöm mindenkinek.

4 megjegyzés:

lolman írta...

erről most óhatatlan a logika és érvelés órám jutott eszembe. briliáns tanár tartja aki első órán szemléletesen mutatta be a vita különböző típusait.

nagyon nem is akarok ebbe belemenni csak annyi villant be, hogy az emberek többsége a veszekedést - mint vitatípust - gyakorolja. ezt tudja művelni és ezt is csinálja. ennek a lényege hogy legyőzze ellenfelét, hogy győzedelmeskedjen.
fundamentális különbség hogy a racionális vitában ehhez képest a felek gyarapodása a cél, hogy mindenki tudása nőjön.

sokan azért szeretnének jól informálttá válni, hogy aztán könnyebben tudják legyőzni vitapartnereiket. intellektuálisnak tetsző körökben is sűrűn gyakorolt technika ez. miközben az intellektualistás egyik alapköve (véleményem szerint) az alázatosság.

a mérhetetlen tudnivaló felé irányuló alázatosság.

straubbazsi írta...

lolman:

Ahogy mondod.

(Jó kis óra lehetett.)

pankalin írta...

hajj de nagyon jó kép, de nagyon jó :)
önmagában is, na de kontextust tekintve simán csillagos ;)

straubbazsi írta...

pankalin:

Na helyes! :)
Nélküle nem biztos, hogy eszembe jutott volna, hogy legyen még egy bejegyzés. ;)